duminică, 13 mai 2012

Dirt-track-ul - un spectacol gratuit, dar periculos pentru motociclişti!

Am fost ieri la competiţia de dirt-track desfăşurată "într-o atmosferă de sărbătoate", "pe Stadionul Municipal din Brăila, un stadion de nivel european", după cum a ţinut să ne "aducă la cunoştinţă" crainicul de pe stadion. Omul a repetat sintagmele de mai sus de atâtea ori că m-a bufnit râsul.

La început (mă refer, la primele două-trei curse)... fiind programată competiţia de juniori... n-a fost un mare spectacol. Cel care se ducea primul... nu prea era ajuns de ceilalţi. Când deveniseră interesant, pică năpasta: la o înfruntare pentru locul I... unul dintre sportivi reuşi să intre în gard! A fost întreruptă cursa, au urmat îngrijirile medicale... şi până la urmă motociclistul accidentat a fost "controlat din punct de vedere medical" şi, se pare, a fost îndepătat şi pericolul să i se întâmple vreo nenorocire mai mare. Comănescu a avut un noroc de speriat... pentru că a reuşit să iasă pe primul loc într-o înfruntare în doi... deşi era în dezavantaj complet! Numai că adversarul a făcut-o de oaie la ultimul tur şi s-a dat de-a berbeleacu pe pistă... astfel că Gabriel Comănescu a trecut primul linia de sosire. Tot Comănescu a câştigat şi etapa şi Cupa Primăverii... după câteva întreceri cu alţi sportivi, care nu prea contează! El a evoluat chiar şi în a doua parte a competiţiei.

La seniori... au fost de două ori mai mulţi răniţi decât la cei mai tineri: doi sportivi, în aceeaşi cursă... s-au cionit de gardul de fier ce împrejmuieşte pista! Unul dintre ei este bulgar. La faza asta s-au cam încins spiritele şi spectatorii s-au ridicat şi au început să huiduie! Nu ştiu dacă sunetele de ocară erau adresate organizatorilor sau doar medicilor, care se mişcau ca melcii. Poate mergeau chiar către sportivii... incapabili să se menţină călare pe roata din spate a motocicletei... asta deşi unuia îi săriseră casca! Şi atunci m-am temut să nu se fi lovit rău la cap! După altă lungă întrerupere şi alte cisterne cu apă plimbate pe zgură... s-a reluat competiţia... iar Toma Alexandru a câştigat la seniori etapa naţională şi Cupa Primăverii. M-a dezamăgit Milen Manev - sportiv bulgar - care, de regulă, când ajungea pe aici... era de neînvins. A fost şi protegonistul unei întâmplări interesante: din care am tras eu concluzia - dacă nu contezi prea mult, nu te bagă lumea în seamă. A avut probabil probleme cu motorul, căci a întârziat odată (mai mult de două minute regulamentare pentru a se prezenta pe pistă), dar a fost păsuit. Iar crainicul ia găsit şi scuze: "Dacă s-ar aplica regulamentul la sânge, nimeni nu ar mai concura!". Ceea ce e adevărat... că au nişte hârburi luate de la SH, care pornesc greu de tot! Milen... fiind vedetă... a fost păsuit, dar când a întârziat alt motocilist, care nu conta prea mult... imediat i s-a arătat steagul roşu. Mi s-a părut nedrept. E adevărat că Manev garanta spectacol într-o întrecere cu Toma, dar... tot nedrept era. Şi bulgarul tot a pierdut!

La stadion, deşi am mers de unul singur, m-am distrat mult de tot. Pe lângă clişeele perorate de către crainic, am avut chiar în spate un cor de clovni bătrâni, care făceau o zarvă grozav de amuzantă. Au comentat mult mai fidel tot ce se petrecea pe pistă... şi cu simţul umorului! S-au luat până şi de arbitrul îmbrăcat într-un fel de combinezon de astronaut, care se umfla când bătea vântul... şi-mi dădea senzaţia că aş putea să încap şi eu, pe lângă puştiul ăla, în acel sac din material impermeabil. Îl întrebau: "Doctore, a mierlit vreunul?", "Doctore, când începem?" etc.

La un moment dat, când tractorul cu cisterna se plimba pe zgură, din aer a venit o surpriză: un ins se dădea cu panorul. Toate privirile s-au îndreptat acolo, către cer:




Omul făcea nişte manevre foarte spectaculoase acolo sus! În loc de majorete şi paraşute... aveam planoare...

P.S. M-am bucurat ieri că am ieşit să inhalez mirosul ăla al motoarelor rulate pe pistă, după o cursă încinsă, să văd oameni care se întrec într-un mod cât se poate de interesant, să ascult comentarii deştepte în public... şi oameni nebuni, care fac tumbe prin aer! Şi nu am dat niciun ban pentru asta... gratuitul din titlu... nu era cu sens peiorativ... Deşi, nu pare că sportul ăsta va avea un viitor foarte strălucit la Brăila, asta chiar dacă se încearcă aducerea unor competiţii europene în oraşul de la malul Dunării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu