duminică, 4 august 2019

Când autoritățile se bâlbâie, presa face scenarită

Săptămâna care tocmai a trecut a fost una fructioasă pentru media din România. O fi vară și lipsă acută de subiecte, dar a apărut cazul fetei decedate la Caracal.

Pentru început toată lumea a fost - pe bună dreptate - indignată de faptul că fata a sunat la 112 și autoritățile au bălmăjit-o rău. Când au ajuns la locul faptei, polițiștii n-au putut decât să constate că Gheorghe Dincă făcuse deja cadavrul pierdut. Ceva rămășițe umane într-un cazan, o posibilă incinerare... și minciuni din partea monstrului. La televizor, la început, purtătorii de cuvânt ai autorităților nu voiau să-l acuze de crimă pe presupusul infractor, ci doar de viol și sechestrare.

Sigur că acum când a fost făcută publică și analiza ADN a rămășițelor fetei, suntem siguri că ea nu mai e în viață.

Cazul a fost legat de unul similar, al unei alte fete dispărute. Care - din ce am înțeles până acum - ar fi omorâtă și aruncată într-o apă.

Autoritățile, în loc să ia măsuri ferme de la început și să lase presa să-și facă jocurile, și-au arătat încă o dată incompetența.

Bâlbâiala celor care ar fi trebuit să rezolve cazul încă de multă vreme a permis televiziunilor să înceapă scenarita. Ce altceva poți să faci când ai două ore de program de umplut, iar despre subiectul în sine nu se pot spune mare lucru? Sigur îi numești hoți, incompetenți, mincinoși pe responsabili. Dar vine înregistrarea conversației și apar semnele de întrebare: de ce s-a dus ăla la farmacie ca să ia alifie pentru mâinile rănite ale Alexandrei? De ce avea trei telefoane (cel puțin așa am înțeles de pe la televizor)? De ce a uitat unul acolo? Și pe întrebările astea se poate țese un întreg roman polițisc cu întorsături nenumărate ale situației.

Acum au început să se miște lucrurile în direcția care trebuie, dar retardul ăsta al autorităților a permis prea multă mizerie mediatică.

Mă întreb totuși de ce în cazul Elodia - care era cunoscut de toată România! - nu s-a pus deloc presiune pe autorități. Toți făceau mișto de „domnul Dan”, care seară de seară făcea episoade cu Luis Lazarus sau Magda despre Elodia. Dar nimeni nu vorbea despre incompetența unor autorități care nu-s în stare să dea de urma dispărutei! De ce acum... ne mirăm că niște autorități, care ar trebui să ne protejeze, întârzie așa de mult să găsească și să pedepsească vinovații măcar?

Ah, și am văzut o chestie menită să te lase fără cuvinte. Suntem niște suflete sensibile - noi oamenii care mergem la Untold! Oh, da! N-am cumpărat bilete la petrecerea asta ca să ascultăm muzică electronică super-monotonă, ci am venit acolo și ca să o comemorăm pe Alexandra. Eh, cinci minute maximum, că pe urmă intră muzica monotănă și am uitat! Nouă nu ni se poate întâmpla nimic...

Oh, și da... polițiștii din județele sărace sunt bara-bara cu proxeneții. Cumva nu e rău că se aduce în discuție și problema asta. În modul ăsta fantasmagoric, când inșii ăștia din media leagă forțat două tipuri de situații diferite. Bineînețeles că în ambele cazuri au de suferit fete tinere, minore chiar. Dar între un proxenet și un psihopat sunt diferențe. Dar... nu asta concează în clipa de față. Poate că e bine că s-a aprins lumea și cere siguranță! Așa suntem noi... ne solidarizăm și vrem dreptate numai când se întâmplă o nenorocire strigătoare la cer!

Deși cred că... după vreo trei luni... elevele de liceu din Caracal (sau orice alt loc cu familii sărace din țară) vor fi abordate din nou pe față de unul mai tupeist și seducător... și vor fi convinse în continuare să iasă din țară să se prostitueze. Și ăia care ar trebui să împiedice asta se vor preface din nou că habar nu au.

Că despre alt criminal în serie nu o să aflăm - în conformitate cu tradiția - decât peste câteva decenii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu