miercuri, 11 martie 2015

Crop a video

Acum că am intrat în depresia de după concediere (LOL), iar noul angajament e făcut cu oameni care nu prea au logică dezavantajându-mă în mod copios (iar pe deasupra nici productivă nu este colaborarea... deocamdată), o să vă arat ce am învățat eu între timp în materiei de manevre asupra unui fișier video.

Cum să eliminați părți ale imaginii redate de player. Crop a video!

Pentru început o să aveți nevoie de Avidemux. E gratuit, așa că puteți să-l descărcați de pe pagina oficială și să-l instalați pe nenorocitul dvs. de computer. Pe net circulă ideea că vechile programe or să dispară, iar noua generație având în cap doar smartphones și tablete se va baza doar pe celebrele apps! Profitați de clipele astea când încă mai avem software clasic, că vine apocalipsa!

1. Deschideți programul. Pe ecran ar trebui să aveți o fereastră asemănătoare cu cea de mai jos:


2. Click pe open - dosărelul din partea stângă sus, de sub bara de meniuri - după care căutați în interiorul HDD-ului sau stick-ului de memorie sau SSD-ului sau oriunde... locul în care se află fișierul video pe care veți să faceți acțiunea crop. Eu găsesc pe desktop fișierul care poartă numele EMINEM - lose yourself.avi.

3. Dacă ați încărcat în program fișierul video, trebuie să alegeți formatul în care va fi salvat după editare. Ca să faceți asta aveți în dreapta secțiunea Video Output. Click pe meniul derulant Copy și vă alegi acolo din lista aceea ce vă poftește inima. Mă rog, nu chiar ce vă poftește inima că numărul de opțiuni este limitat...

4. Acum că ați ales formatul fișierului rezultat după editare s-a activat și opțiunea Filters din aceeași secțiune! Click pe aceasta. Rezultatul ar fi deschiderea unei ferestre asemănătoare cu cea de mai jos:


5. Se poate remarca de la o poștă faptul că puteți să alegeți opțiunea crop. Dublu-click acolo și în fereastra nou deschisă puteți să alegeți cât anume din imagine doriți să tăiați. Puteți să derulați filmul mai înainte ca să vă dați seama dacă ceea ce vreți să dispară (sigla unei televiziuni sau eu mai știu ce) chiar dispare... Dacă nu v-ați dat seama deja - deși mă îndoiesc - pentru a face crop asupra imaginii filmului dați valori pentru sus (top), jos (bottom), stânga (left) sau dreapta (right) și o să vedeți că imaginea va fi acoperită cu verde... Secțiunea asta e cea care va fi eliminată. Click pe Ok după ce sunteți mulțumiți cu alegerile făcute.

Sfatul unor oameni este ca după acțiunea asta să mai dați dublu click pe opțiunea swsResize, să deselectați Lock Aspect Ratio și să indroduceți de la tastatură înălțimea originală și lungimea  originală a imaginii în pixeli! O aveți în dreapta la Active Filters. La mine scrie așa: Crop 320x240 => 296x206. În cazul ăsta, în fereastra deschisă după opțiunea swsResize, scrieți în loc de 296 320 și în loc de 206 240. Asta ca să mențineți formatul original! Iar filmul la pornire să arate „normal”... Păstrați, cum s-ar zice, rezoluția.

P.S. deși lumea acolo mă cam sabotează și îmi trec textele la secțiuni alandala (eu aleg la un text de opinie să-l pun la Exprimă-te, ei îl trec la Societate; aleg pentru o știre petrecută azi... secțiunea Știri... ei o trec... ce să vezi la secțiunea Exprimă-te!... plm, oamenii sunt idioți!) am început o colaborare cu Blasting News Romania. O să aveți în curând aici texte mai faine. Așa că vă rog să dați click ca să-mi cumpăr și eu biscuiți măcar până la vară! Că nu-mi dau mai mult oamenii... Deci e doar o soluție temporală, deși un pas înainte! Am trecut de la scris degeaba... la scris pe mărunțiș. Poate într-un final - când o să mă lase memoria septuagenară - o să mă plătească și cash pentru ce urc pe net! Vai de visele mele...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu