sâmbătă, 23 mai 2020

Ce am ratat pe durata închiderii lumii pentru câteva luni din cauza pandemiei

Cică s-a redeschis lume, iar economia mondială trebuie să o ia din loc că altfel lucrătorii din entertainment nu vor mai avea ce produse să vândă. Nu poți să faci campanii de publicitate pentru pâine, mai ales că zilele astea pâinea nici nu mai e un produs dezirabil pentru sănătatea publică. Fiindcă e un aliment prea puțin hrănitor. Deci nu e cool să halești pâine, dar e super cool să halești... cartofi prăjiți... Nu știați? Vă garantează Lionel Messi. Sau garanta acum nu foarte multă vreme. Sportiv!

Am înțeles, am înțeles, am priceput, bă! Țările bogate nu sunt bogate fiindcă șed cu mâna-n cur, ci fiindcă produc chestii și le vând. Și dacă o să rămână lumea în casă, ca să se ferească de covid-19, chiar dacă se va produce (deși cel mai probabil nu se va produce nimic), se va produce în van, că nu o să cumpere nimeni. Așa că hai să forțăm pe toată lumea să se pună în pericol de dragul producerii de bani. Căci fără banii ăia puterile mondiale n-o să mai fie puteri mondiale și cine știe ce nebun carismatic o să preia frâiele încrederii mondiale și cine știe în ce fundătură de istorie ne vom băga din nou. Fără capitalism nu se vor produce bunuri, fără bunuri nu o să mai fie piață, fără piață nu mai există bani bazați pe ceva anume, fără bani nu vor mai fi servicii din partea statului care să aibă grijă de cetățenii lui.

Ideea mea de la început de criză a fost următoarea: oricum trebuie să închidem ca să ne ferim de bucla ascendentă a pandemiei. Să o menținem la nivel scăzut. Ca să nu aglomerăm spitalele. Bun. Lăsăm doar sectoarele absolut necesare să funcționeze. Iar restul închidem. Dar, ca să nu prăbușim economia imediat după ce o să reînceapă activitatea normală, hai să apelăm la un artificiu! Stop joc! Cum funcționează asta? Pur și simplu nu mai rulăm niciun fel de monedă la nivel mondial. Și păstrăm cursurile valutare la nivelul la care erau. Închidem bursele. Menținem vii doar sectoarele absolut necesare: agricultură, hrană și alimentare cu apă, transporturi de mărfuri, spitale, sectorul administrativ, alimentarea cu energie. Și cum plătim astea? Dacă niciun ban nu mai circulă, ce companie ar fi nebună să dea bunuri gratis?

Nu ar fi ușor, bineînțeles. Ne-am descurca mult mai bine cu soluția asta dacă am avea instituit la nivel mondial un guvern unic. Dar se discuta - nu fără temei - la nivelul statelor civilizate despre UBI. Ideea mea consta în păstrarea celorlalte monede la adăpost și instituirea unei noi monede peste tot pe planetă. La urma-urmei, suntem cu toții oameni. Și suntem cu toții implicați în chestia asta! Deci, în ideea că o să stăm o vreme cu capul la cutie, primim în schimb niște bani doar așa. Ca să ne permitem chestiile de bază. Le-am enumerat mai sus! Nu moare nimeni de foame, ne punem toți încrederea în noua monedă - pe care am putea să o echivalăm cu o monedă puternică de dinainte.

Cum funcționează moneda UBI? Îi dăm o valoare relativă și pe baza ei ne cumpărăm bunuri și servicii. Până când se găsește vaccinul anticovid-19 (și ne bagă Bill Gates cipurile nanotehnologice ca să ne controleze). După aceea, fiecare stat poate decide dacă se reîntoarce la moneda proprie sau rămâne pe moneda asta internațională. Știu că-s multe interese la mijloc, interese globale, iar oamenii unor zone nu vor dori să piardă privilegiile puterii. Iar unificarea asta planetară ar deranja niște orgolii.

De asemenea, ar fi companii care s-ar putea simți dezavantajate. Iar managerul care până mai ieri câștiga jdemilioane  când vede că stă azi numai pe UBI vreme de un an și poate mai bine... nu cred că se simte prea confortabil; dar asta ar fi o adevărată lecție de solidaritate! Căci suntem - vrem, nu vrem - toți vulnerabili și toți suntem implicați în asta!

Ar trebuie să înțelegem că inconvenientele pe care le-ar putea resimți unii oameni ar fi nu de lungă durată. După care ei se pot întoarce mai repede și mai în siguranță la viața lor după descoperirea vaccinului. Competiția e bună, dar competiția oarbă duce la dezastre incontrolabile!

Doar că... oamenii nu sunt ființe raționale. E, de asemenea, adevărat că nu-i vom putea salva pe toți, nu-i așa? Deci haideți să ne întoarcem la legea junglei... cei puternici sau băftoși să scape, de ce să salvăm tot ce am construit până acum? Cum adică să dăm bani și unora care au ajuns pe stradă? Ce? Ori am devenit comuniști? E adevărat că legile naturii sunt cam greu de încălcat, dar nu imposibil! Și cum ar fi să-i râdem naturii pentru prima dată în față printr-o solidaritate mondială? Cum ar fi să ne dăm mâna și să avem încredere pentru un an unii în alții - indiferent de țară, etnie, sex, religie, etc. Cum ar fi să aplicăm pentru prima oară în istoria Drepturile Omului? Asta cred că am ratat încă o dată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu