joi, 26 octombrie 2017

Mama, mi-au înghițit banana,/Roxana și Suzana/La balul bobocilor... daaaaaaaa

Internetul și televiziunile s-au inflamat din nou pe un subiect legat de școala românească. Fete de 15 ani, la un concurs organizat în cadrul balului bobocilor ședeau în genunchi și luau în gură o banană ținută între picioare de către, probabil, partenerii masculini din cadrul întrecerii. Foarte distractiv și foarte amuzant. Mai ales original. LOL

Prima dată a venit valul de indignare. Cum era Mircea Badea noaptea trecută: dânsul susținea că e grotesc, că e vomitiv, că de ce nu s-a sesizat nimeni... părinții unde erau, profesorii sau măcar vreunul dintre elevii ăia. Adolescenții de 15 nu pot să se preteze la astfel de comportamente degradante pentru societate etc., etc.

Cu vreo câteva minute mai devreme l-am văzut pe Dragoș Pătraru, care era cu toate armele și argumentele în tabăra cealaltă. Cu amendamentul că elevii ar fi putut fi ceva mai isteți dacă nu urcau imaginile cu pricina pe net. Adică, la petrecerile la care mergea dânsul în fragedă tinerețe se întâmplau lucruri și mai și... Și era doar o distracție, cum s-ar fi exprimat Alexandru Cristorian într-un articol publicat azi pe site-ul revistei Cațavencii.

Cei care erau susținători ai drepturilor copiilor de a se distra în voie au amintit de faptul că în școli nu există încă ore de educație sexuală. Și că ar trebui să se discute mai deschis, mai uman despre chestiunile astea. Cică există cazuri în care fete la pubertate - mai tinere decât boboacele de liceu - făcând treburile mai direct și mai în taină, ajung să fie mame la vârsta de 12 ani.

Dragoș Pătraru mai ridica o întrebare: părinții știu oare la ce s-a uitat ultima dată pe internet copilul lor? Căci, vedeți voi, trăim într-o societate în care informația circulă cu viteza unui click. Și oamenii n-au nici timp și nici chef să analizeze atent situația sau contextul. Evenimentul a fost etichetat simplu: „simulare sexului oral”! Gata! Așa va rămâne în analele internetului. Iar calificativul ăsta poate avea consecințe nedorite pentru persoanele implicate!

Pe lângă orele de educație sexuală, eu aș propune ca elevii să fie educați și în altă direcție. Cum să îți gestionezi imaginea virtuală... Nu știu care sunt politicile Facebook - deși am văzut că Google și Yahoo... nu ar permite crearea unui cont pentru un minor fără acordul părinților. Site-urile astea însă, în foame lor pentru bani, nu mai țin cont de faptul că un utilizator care a declarat că are 20 de ani urcă pe net doar selfiurile unei adolescente de 13. Dacă nimeni n-a reclamat că e un cont fals, treaba merge mai înainte.

Iar unii dintre copiii și adolescenții aceștia de pe internet, pentru o faimă iluzorie, sunt dispuși să facă o grămadă de chestii! Ei nu se gândesc că peste ani treburile astea se pot întoarce împotriva lor. Cum ar fi să te trezești la interviul de angajare de la 23 de ani că te întreabă despre o poză sau un film care ar fi apărut pe net când aveai 15? Tehnologia ar putea avansa - deja Google are un motor de căutare după o imagine - și poate că peste vreo câțiva ani ai putea să găsești lucrurile astea mult mai simplu decât acum! Când e destul de simplu!

S-a vorbit zilele astea și despre hărțuirea sexuală. Am citit eu despre eleve care se plângeau că la meditațiile făcute acasă la profesori perverși erau mângâiate sau aveau parte de glume sexuale și nu numai. De față cu alți băieți chiar. O imagine din asta pe care s-a pus eticheta „simularea sexului oral” poate să fie motiv de hărțuire sexuală?! Poate... Haide, Ionela, că te descurcai bine cu banana la bal! Cu mine de ce nu vrei să încerci?!! Sau am și eu banane acasă... Sau orice poantă din asta cu tentă sexuală. Treburile astea pot veni din multe direcții într-o societate misogină ca a noastră.

De asta cred că nici nu trebuie să facem din țânțar armăsar, dar nici să ajungem să încurajăm anumite chestii. Că oamenii cu timp liber pot să-ți facă rău la un click! Iar tu nu voiai decât să te simți bine și să râzi un pic, că doar ești la vârsta când problemele adevărate par încă departe!

P.S. Pot fi, să zic așa, sancționați social și băieții. Vreo tipă de la HR mai „feministă” din fire, ar putea să refuze să angajeze pe un flăcău de 20, fiindcă la 15 ani stătea cu banana între picioare, acceptând un joc la un bal al bococilor, joc catalogat pe net drept „simularea sexului oral”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu