miercuri, 19 septembrie 2012

Unde-i lege e vrăjeală!

După cum bine sunteți informați... a început școala! Da, da' la unele instituții încă se dau examene de admitere, deși cursurile au început. Teoretic, căci practic au început mai puțin.

E situația unui liceu tehnologic din Brăila („Anghel Saligny”) la care una dintre profesoare a cerut celor înscriși la cursul postliceal de tehnician echipamente de calcul să aducă un CV și o scrisoare de intenție, după care să mai treacă și prin focul unui interviu la mișto... doar ca „în cazul în care cineva dorește să verifice dosarele, să observe că au fost îndeplinite toate condițiile și că acolo există și CV-ul și scrisoare de intenție” și că totul este, prin urmare, perfect legal. După care să se dea și o lucra scrisă sub formă de examen (din ce anume distinsa profesoară n-a avut amabilitate să comunice), care însă cică n-o să pună problemă nimănui. O fi din aia... la care se dau subiectele înainte cu variantele de răspuns de-a gata, ele trebuind doar memorate cum s-a mai întâmplat în România? Doamne ferește! N-are cum... instituția ține să fie „în legalitate”!

Personal când am auzit despre un astfel de context de-a dreptul comic mi-am propus să mi-l explic. În primul rând, am presupus că metodologia de admitere pentru cursurile postliceale a fost trimisă abia acum de cei de la Ministerul Educație (care a dormit pe timpul vacanței) și... deci nu văd cum să se aplice retroactiv! Adică, întâi îi admitem și apoi... îi testăm? E ca și cum instituția gândește invers... cu curul! Și mai cere cineva calitate de la învățământ? Admiterea se putea face în astfel de condiții conform metodologie de anul trecut, iar dacă aceea nu e valabilă decât pentru anul precedent (cel mai probabil) există două posibilități. Una dintre ele: nu se mai fac cursurile pentru că e imposibil din punct de vedere legal să se facă admiterea dacă nu există metodologia. A doua variantă: se prelungește cu o săptămână perioada de vacanță (conform metodologiei, deși a existat deja o prelungire... nu știu ce-au făcut în acea săptămână), se fac toate demersurile pentru admitere și... se începe anul școlar mai târziu.

Sau metodologia a fost deja transmisă, dar cadrele didactice nu s-au sinchisit de dânsa. Trebe' să înțelegem: au avut o vară grea, cu un examen de bacalaureat rușinos... Și mai e ceva: nu știau dacă or să reușească (cu toată publicitatea de pe site-ul ziarului Obiectiv) să adune cei 28 de inși care să dorească să ia parte la acest curs. Întâi, zic dânșii (reprezentanții instituției), facem echipa și apoi vedem care-i treaba! Așa că se ajunge la situații hilare (precum s-a întâmplat la începutlui lui septembrie 2010) când am încercat să intru și eu la cursurile astea (cititind un anunț în ziar). Am dat telefon, doamna de mi-a răspuns a zis că mai sunt locuri... dar a refuzat să-mi spună câte. Până să-mi întocmesc complet dosarul au trecut vreo două zile (adeverința medicală a fost mai greu de obținut), iar când am vrut să-l depun... am fost refuzat: „Te-ai înscris?” - zic: „Nu! Acum depun dosarul...” - zice secretara: „Ah, păi, nu mai avem locuri!”. Deci... se făcuseră erau deja 28/30... nu conta că poate aș fi avut mai multe șanse decât toți ceilalți (nu spun că asta e situația! că nu știu exact!), ci conta sistemul: primul venit, primul servit.

Dar logica elementară nu funcționează pe plaiurile acestea unde fiecare interpretează legea după bunul său plac și doar în interesele sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu