sâmbătă, 31 octombrie 2020

Cap limpede în gură

Știți filmele alea în care personajul o dă prost, după care se îmbată și vine să explice și o dă și mai prost? Ei bine, așa a dat-o săptămâna asta Cristian Tudor Popescu. L-am ascultat și în dimineața asta (pe site-ul Digi24) cum se strofoca retoric să zică faptul că nu i-a numit „vite” pe toți credincioșii. Doar pe ăia de au pus botul la comunicatul lui Daniel Ciobotea! Ăla în care turnătorul se lăuda că Dumnezeu l-a zburat pe Ceușescu deoarece n-a dat moaște la lume.

Numai acei indivizi, carevasăzică, „se uită ca vițelul la poarta nouă”. Eu doar reproduc aici argumentarea savantă a maestrului presei românești. Omul care are pretenția să nu i se mai spună jurnalist, ci gazetar... Că dânsul e de formație scriitor la ziar, deși în ultima vreme n-am mai citit nici măcar un cuvânt tipărit semnat de dânsul „la gazetă”. Mai mult pe la radio Europa FM, unde are curiozități biologice despre „cum o arăta creierul” celor care-l ascultă cu înflăcărare pe Daniel Ciobotea și vor cu tot dinadinsul să sărute moaște, și pe la Digi24, unde rostește împreună cu băiatul acela care se comportă timid, Claudiu Pândaru, sintagma „vă rog” de parcă-i o incantație către zeii gazetăriei sau ceva. Ah, și pe net, pe site-ul Republica, unde se războiește cu oamenii care nu poartă mască și cu Godporația. Deci despre ce gazetărie vorbim în cele din urmă? Aia din anii '90? Ce relevanță mai are pentru zilele noastre? Procentual vorbind, 90% din creștinii din România nici n-au citit Biblia și preferă să se ghideze după ideea „fă ce zice popa, nu ce face popa”! Nu stau să analizeze versetele din Marcu sau scrierile teologice ale lui Tommaso d'Aquino. După cum remarca și domnul Popescu în emisiunea Piața Victoriei de luni (26-oct.-2020)!! Deci, ca să n-o mai lungim, o largă majoritate a credincioșilor s-ar încadra în categoria de „vite” dacă e să-i dăm crezare marelui gazetar, nu? Greșesc, domnule Popescu? Aștept să mă înfierați cu mintea dumneavoastră brici și pe mine - deși știu că n-o să citiți textul ăsta. Totuși poate v-ar ajuta...

Țiu minte că, la prezidențialele din 2014, pe site-ul gândul.info - pe atunci păstorit de Claudiu Pândaru și la care Cristian Tudor Popescu era editorialist de vază - am văzut o reclamă în care două vaci discutau (parafrazez, dar credeți-mă și acum regret că n-am făcut niște capturi de ecran să vă arat mizeria aia de campanie de înrolare a „tinerilor frumoși și liberi” la votul împotriva ălora fără dinți!): „Tu mergi la vot?” „Nu.” „Nici io”... Deci numai vitele nu se duceau la vot... Și iată că astăzi vitele apar din nou în prim plan, fix în campanie electorală!

Sunt sigur că nu e nicio legătură, dar uneori e bine să-ți mai amintești trecutul! Cred că a fost anul ăla când s-a rupt ceva în umanitatea unora... 2014, anul în care s-au înhămat să susțină infamia și aroganța. Și nepriceperea.

Astăzi, în loc să vorbim despre cum facem ceea ce băiatul ăla tuciuriu (sper că nu se pune că-s rasist! că nu sunt!) de la OMS spunea astă primăvară: „Testing, Testing, Testing, Testing!”, noi vorbim despre Dan Bittman, Daniel Ciobotea, moaște, mască și cârciumi!

Cristian Tudor Popescu îi acuză pe oamenii care-l cred pe cuvânt pe turnătorul Ciobotea de ignoranță. Deplânge moartea nedreaptă a tinerilor de acum câțiva ani de la Colectiv (carevasăzică are și el suflet), dar nu poate să înțeleagă cum Piedone redevine primar. Adică, cum pot, dom'ne, oamenii să se preocupe mai mult de ziua de mâine și să contemple trecutul cu o nostalgie plicticoasă? Suferințele lor mute, care nu ajung la domnul Popescu, nu contează, nu? La Colectiv au murit 60 și ceva de oameni, de covid-19 mor zilnic 60 și ceva de oameni. Asta întâmplându-se zilnic, de vreo câteva săptămâni încoace. Și domnul Popescu se războiește cu Daniel și Bănescu. Nu vorbește nicio clipă de demisia incompetentului Orban, a lui Iohannis care spune că s-a făcut tot ce se putea face! Nu! Nu repetă „testare, izolare”! Ar trebui să creăm și noi altare cu pozele celor morți de covid-19 și să adunăm acolo candele aprinse. Poate așa o să-l mișcăm pe gazetarul Cristian Tudor Popescu. Fiindcă, despre unii morți vorbește rece ca despre o statistică moartă, iar despre alții se înfioară.

Revin la acuzele de ignoranță... Cine e mai ignorant, „vitele” (folosesc termenul pe care-l folosește Cristian Tudor Popescu) sau cel care, în mod conștient, consideră pe unii inferiori lui doar fiindcă nu știu să facă distincții retorice de discurs sofisticat?!! Căci „vitele” trebuie că-s ceva suboameni, altfel de ce i-ar fi etichetat ca fiind dobitoace domestice? Că Bănescu e un profitor politic și s-a dat mai rotund decât e, nu mă îndoiesc. Doar că domnul Popescu - prin discursul său lipsit de empatie față de credincioșii mai puțin școliți! - i-a dat un prilej de neratat! Ce vină au oamenii care fac ce le spune preotul să facă? Oare dacă țara asta ar fi fost una civilizată, care să nu lase pe nimeni în urmă, nu ar fi fost și ei măcar la fel de frumoși și tineri precum oamenii care au murit la Colectiv sau care-i comemorează pe aceștia din urmă?? Oare dacă ar fi avut și ei șansa unui sistem de educație care să nu scoată din ei doar simple automate de reprodus date fără critică nu ar fi fost și ei oameni întregi? Oare nu le-ar fi plăcut și lor să dezbată versete biblice dacă aveau timp? Dar n-au! Fiindcă trebuie să muncească zilnic peste program ca niște automate. Mulți se îndreaptă spre biserică fiindcă societatea asta îi ignoră, îi desconsideră și-i nedreptățește! În cele mai crude moduri cu putință! De aia se îmbulzesc către moaște, sperând că măcar de acolo o să apară dreptatea! Că și ei caută dreptatea lor! Nu doar cei care ies în stradă să se opună unei ordonanțe inofensive dată în Parlament! Trebuie să ai ceva defect în tine ca să-ți permiți să faci piruiete retorice atunci când e clar că ai jignit niște oameni! Ah, nu pe toți! 90% din ei! Când Viorica Dăncilă vorbea alandala despre autiști, atunci Cristian Tudor Popescu se arăta indignat! Cum să fii așa de lipsit de umanitate? La fel de lipsită de suflet ca dumneavostră, domnule Popescu erau și Dăncilă și Iohannis!

Alde Orban și Tătaru ar fi trebuit să negocieze cu oamenii bisericii! Așa cum s-au dat o căruță de bani pentru catedrala din București, așa se putea da niște mită electorală capilor bisericii ortodoxe ca să țină lumea în case. Sunt sigur că dacă membrii bisericii le-ar fi zis credincioșilor că slujba transmisă la televizor e la fel de valabilă ca aia din biserică - la fel cum erau valabile închinările creștinilor prigoniți din Imperiul Roman - iar atingerea moaștelor pe ecranele tv e tot atât de validă și făcătoare de minuni ca și aia directă, atunci oamenii ar fi rămas în casă! Credința e în suflet... Și așteptăm vremuri mai bune ca să fim împreună în biserică!

Se puteau face atât de multe, doar că Orban și Tătaru, de mână cu Iohannis, sunt preocupați să facă alegeri! O fi nevoie să moară - după cum zicea un clasic - ca să ce? Că e pe tura voastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu