luni, 31 octombrie 2011

Cum să încarci un sistem de operare instalat pe stick usb, fără sprijinul BIOS-ului

Acum când toată lumea o arde cu Halloween-ul, iar la televizor se vorbeşte în neştire despre incidentele de la meciul "Stelei", am să vă dau eu ceva cu adevărat înfricoşător. Să presupunem că sunteţi - ca şi mine - posesorul unui PC vechi... care habar nu are că pe un stick se poate instala chiar un sistem de operare. Intraţi în BIOS şi la sectorul Boot nu găsiţi decât unitatea Floppy, CD/DVD-ROM-ul şi... HDD-ul. Cu toate astea ţineţi moţiş să încercaţi să zicem un sistem de operare gen Ubuntu... de pe stick. Adică, nu vreţi să-l instalaţi pe computer, dar vreţi să ştiţi cum funcţionează, care sunt funcţiile noi... ce-i cu interfaţa etc.

Unii ar propune un update al sistemului BIOS... Cei mai prudenţi ar spune: "Dacă sunteţi începător... mai bine nu încercaţi lucruri aşa periculoase pe un PC." Să nu cumva să vă ardeţi placa de bază... şi când zic să vă ardeţi nu mă refer la sex, ci la prăjit! Tot un fel de a-ţi băga pula în ea, da' la modul la care nu-ţi provoacă deloc plăcere...

Şi atunci ce facem? Nu-i nicio problemă. Am eu o soluţie foarte faină: folosiţi un software foarte deştept - Plop Boot Manager - downloadaţi cea mai nouă varinată, extrageţi din arhivă folderul şi căutaţi în cadrul acestuia fişierul plpbt.iso. Pe acesta îl veţi arde pe un CD.

Atenţie! Nu îl scrieţi pe disc ca date!!!! Ci ca imagine de disc!!!!! E un fişier .iso oameni buni! Dacă folosiţi NERO sigur are el o opţiune pentru scrierea imaginilor de disc. Dacă e o variantă freeware de NERO şi nu are inclusă opţinea de ardere a fişierelor imagine disc, atunci downloadaţi ISO Burner şi instalaţi-l. Introduceţi un CD-blank şi îl veţi scrie cu ISO Burner... încă o dată: CA IMAGINE DE DISC!!!

Dacă totul până acum a mers fain... atunci reintroduceţi în unitate CD-ul proaspăt bootabil creat şi totodată puneţi la locul său şi stick-ul usb cu sistemul de operare pe care vreţi să-l încercaţi. Alegeţi ca sector de boot unitatea de disc optic (CD/DVD) şi faceţi o nouă repornire a computerului. Dacă totul merge cum trebuie vă va apărea o fereastră în care vi se solicită de unde să se încarce sistemul de operare. Ultima opţiune este "USB". Şi iată că aţi păcălit computerul să vă încarce sistemul de pe stick! S-a speriat şi a cedat...

P.S. Dacă aţi făcut totul ca la carte şi totuşi nu s-a întâmplat cum am zis eu... Nu vă impacientaţi! Mai am o soluţie, care cică merge în toate cazurile (adică la toate computerele!). Dar mai stricaţi un CD-blank. Înainte să îl scrieţi faceţi următoarea mişcare: aveţi fişierul "plpbt.iso"... ei bine, nu trebuie decât să-l redenumiţi "plpbtnoemul.iso"... să-l scrieţi pe CD, să reporniţi computerul care să aibă ca prim sector de boot unitatea optică... Şi voila! Încărcaţi sistemul de oprare de pe stick!

P.P.S. Cu toate că manevra mie mi-a ieşit mai greu... totuşi nu prea m-am bucurat de ea. Rata de transfer de date pe stick-ul meu e... foarte scăzută, iar sistemul a mers mai încet decât melcul. Unde mai pui... că am încercat să utilizez Firefox... da' n-a pornit nici cu ameninţări! Dezamăgitor... ceea ce nu mi s-a întâmplat niciodată când făceam boot de pe Live CD/DVD. Aveam internet asigurat atunci.

3 comentarii:

  1. Oooo bun bun!...
    Multumesc frumos pt explcatii, e chiar interesant. Stiu ca si iuli se chinuia o data sa instaleze windowsul direct de pe stik in pc dar nu stiu dak a reusit intr un final...da cu explicatia ta...acum stim ce e de facut.
    Aaaa... by the way...am ras cu explicatia ta cu "arderea"..:)) criminal:)))
    Ms frumos ca mi ai inveselit ziua!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucru că am fost de ajutor... dar cred că pretenu' tău... s-a descurcat el deja cumva... dacă nu... e bine că am blog... :)))

    Mulţumesc frumos de comentariu! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi da! Era pentru înveselire! nu aveam ce face.... şi mă joc şi eu cu cuvintele şi sensurile lor şugubeţe! :)

    RăspundețiȘtergere