marți, 29 noiembrie 2016

Cum să redenumești grupuri de fișiere în Ubuntu 14.04 ca în Windows

Când folosești Windows... e destul de simplu să redenumești un grup de fișiere de același fel, fiind salvate în același folder:

- deschizi folderul;

- CTRL + A (pentru a selecta toate fișierele); sau doar ții apăsată tasta CTRL, iar cu ajutorul cursorului mausului/mouse-ului alegi fișierele pe care vrei să le redenumești ca grup;

- click dreapta pe unul dintre fișierele selectate;

- alegi apoi opțiunea rename;

- tastezi un nume pentru fișiere...

- click pe Ok, iar sistemul va adăuga automat după acest nume, pentru fiecare fișier în parte, între paranteze, un număr. Numărul acesta se referă la ordinea în care au fost redenumite fișierele: dacă vom avea trei fișiere ordinea va fi următoarea: nume_fișier (1).extensie; nume_fișier (2).extensie; nume_fișier (3).extensie.

Simplu! Dacă încerci, însă, aceeași manevră pe Ubuntu 14.04... după click dreapta pe unul din fișierele selectate... opțiunea rename nici nu va mai fi disponibilă. Va fi inactivă! Poate fi utilizată doar când dorești să redenumești un singur fișier o dată. Or, când ai sute de poze adunate de aiurea și vrei să le dai un nume comun... nu poți să le iei pe rând pe fiecare. E pierdere de timp!

Pentru asta, niște oameni deștepți au creat GPRename. O unealtă utilă cu care să vă echipați sistemul de operare pentru a lucra mai simplu cu fișierele ce trebuie redenumite.

GPRename se instalează simplu: se găsește imediat în Ubuntu Software Center! Și se poate instala de acolo prin click pe Install...

Ca să redenumești fișiere precum o faci în Windows nu trebuie decât să:

- deschizi programul;

- navighezi în stânga până ajungi la folderul buclucaș;

- dacă dorești să le redenumești pe toate... nu trebuie să faci nimic acum, dar dacă vrei să redenumiți doar o parte din ele... ții apăsată tasta CTRL și selectezi utilizând cursorului mausului/mouse-ului;

- mergi la tab-ul Numerical;

- Add numbers starting at - alegi de la ce număr să înceapă numerotarea fișierelor: în Windows se face automat de la 1... GPRename permite utilizatorilor numerotarea fișierelor pornind chiar de la alt număr natural!

- and increment by - sau cu cât este crescut acest număr de la care se pornește... pentru fișierul următor; să presupunem că plecăm de la 10 și pasul de incrementare e de 3... având aceleași trei fișiere de mai devreme rezultă: nume_fișier 10.extensie; nume_fișier 13.extensi; nume_fișier 16.extensie.

- Insert before the numbers - aici se adaugă numele fișierului... în Windows asta se întâmplă după opțiunea rename!

- and after - în acest câmp se trece, de regulă, extensia fișierelor. Recomand să se realizeze redenumirea unor fișiere de același fel (cu aceeași extensie!) ca lucrurile să se păstreze clare, iar sistemul să nu înceapă să facă niznaiuri...

- Preview - ca să vezi dacă ești mulțumit cu felul în care vor arăta viitoarele fișiere...

- Rename - ca să finalizezi operațiunea. Poți da Undo în caz că te răzgândești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu