marți, 23 februarie 2021

privatizare

În facultate, la cursurile de economie aveam un profesor care ne vorbea despre nelămurirea lui în legătură cu faptul că România a ajuns să cumpere până și pătrunjel din import. Adică, pătrunjel, nene! Nu avocado! Adică, cum e mai eficient pentru un turc să planteze aceeași frunză și să o transporte până aici la un preț mai bun decât un cultivator local?? Clar ceva era în neregulă cu țara asta în anii 2007-2010... Omul ne vorbea despre multe chestii din astea banale, iar noi îl luam peste picior în pauze că „Iar vine și ne zice de pătrunjel”. Ceea ce era haios, dar dădea măsura tinerei nepăsări.

Astăzi, se pune problema eficienței companiilor de stat. Sunt unii deștepți în cap, care spun că nu se poate așa! E o debandadă și-o sinecureală la stat de toată frumusețea. Ia să treacă la privat! Că produce găuri la stat! Nu înțeleg cum de nu cere nimeni eficientizarea lucrului la stat!! Adică, de ce să treacă în mâini private - care în clipa când vor da de necazuri o să apeleze tot la stat ca să salveze situația! - și să nu devină eficiente printr-un management inteligent al statului.

Dau un exemplu simplu. Se ia un combinat care produce hârtie. Ce face statul? Îl privatizează ca să nu mai producă pierderi. Cum Dumnezeu nu e eficient un combinat care produce hârtie în țara dosarului cu șină????????? Ar trebui să prospere! Să fie una dintre cele mai importante companii din țară!

Să presupunem că tehnologia comunistă era veche și modalitatea de producere a hârtiei era ineficientă. Deci costa scump să produci hârtie în combinat. Și ce? Un privat ce ar face în asemenea cazuri? Bineînțeles, asta dacă ar întrevedea o oportunitate de făcut bani pe viitor! Și nu văd cum să nu faci profit fabricând hârtie în țara unde ți se cere hârtie peste hârtie peste hârtie etc.! Având asta în minte, un privat ar investi niște bani în tehnologii avansate de producere în condiții de eficiență. Statul de ce nu poate să facă asta? Ce îl împiedică?? La cât de profitabilă ar fi o companie ce ar furniza hârtie pentru toate instituțiile din România, s-ar găsi un loc sau două și pentru sinecuriști (dar unele de bun simț)! Fără să afecteze prea tare eficiența companiei. Și bineînțeles, managementul să țină cont de noile tendințe în domeniu.

Se vor da oameni afară? Explică-le clar că e și în interesul lor ca fabrica să fie profitabilă! La o eventuală extindere își pot găsi un loc de muncă acolo. Din taxele ce vin de la ea se pot face străzi mai bune, școli mai bune, spitale mai bune la nivel local. De asemenea, trebuie să se caute niște soluții echitabile pentru situația lor socială! Nu-i arunca din avion fără parașută și asigură-te că parașuta funcționeză eficient! Că altfel nimeni nu va mai fi dispus să sară în gol la îndemnul tău! Da, o să ajungeți jos... fără îndoială... dar o să fiți teferi și veți putea să luați alte avioane. Dă-le speranțe!

Că altfel o să rămânem aceeași țară unde unii o să voteze cu hoții fiindcă hoții mai știu și să împartă și să organizeze și chiar să producă plus valoare și oportunități! Iar ceilalți o să-i acuze că-s proști și fără dinți și că nu vor să lucreze la privații care-i tratează ca pe sclavi.

Și sunt convins că așa la nivel de teorie e simplu, iar în practică totul e cu mult mai complicat. Că banii veniți pe credit sunt condiționați, că e greu să tai dintr-un loc să pui în altul... deși pe viitor poate banii se pot întoarce înzecit... că nimeni nu vrea să-și amaneteze viitorul cu grupul, ci doar pe persoană fizică... Dar ideea e că se poate! Cu greu, dar se poate! Dacă un privat reușește... atunci statul ar trebui să fie și mai capabil! Că dispune de un capital mai numeros, că poate obține împrumuturi mai mari, că deține și pârghiile legislative care să-l avantajeze! Numai niște rău-intenționați nu ar putea să vadă toate astea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu