marți, 12 octombrie 2021

Profitalism

Nu sunt împotriva promovării a ceea ce în clipa de față se numește „progresism”. Minoritățile - toate! - trebuie să aibă dreptul să-și spună cuvântul în legătură cu probleme care le afectează viața! Dacă stăm să ne gândim bine, fiecare dintre noi reprezintă o minoritate! Oricâte asemănări am avea cu ăi mai mulți cu care ne asociem, tot o să găsim diferențe, care să ne separe. Ca să conviețuim, trebuie să căutăm puncte în care să ne întâlnim și să acceptăm să respectăm niște reguli. E simplu.

Problema e că există un exces de zel din partea tuturor! Chiar și din tabăra care susține că vrea să păstreze „tradițiile”! De parcă tradițiile alea au fost acolo de când a apărut prima formă unicelulară de viață pe Pământ. Oamenii sunt educați să creadă că structura de valori, pe care le adoptă, e ceva fix de la care nu e bine să te abați. Nu ești patriot dacă spui că țara ta nici măcar nu există în natură. Nu? Dar multe structuri pe care le îmbrățișăm nu-s decât seturi de reguli acceptate de o majoritate, care nici măcar nu s-a gândit vreodată pe ce se bazează. Dacă aceste reguli nu mai funcționează pentru toată lumea, ele trebuie schimbare! Cumva, excesul de zel din partea „conservatorilor” justifică îndârjirea „progresiștilor”. Dar nu e deloc așa! Ambele puncte de gândire sunt obtuze, fiindcă se duc în extremă.

Nu vreau să fac aici vreo vină cuiva. Fiindcă atunci când Mircea Badea se exprima public dezamăgit cu privire la viitorul agent 007 - despre care se zvonea că va fi o femeie de culoare - eu eram liniștit. Personal nu am nimic în comun cu James Bond! Nu am citit decât o carte de-a lui Ian Fleming. Recunosc că am citit-o în mod superficial. Nu mi-a plăcut. Sau, mai degrabă, nu m-a prins. Era o lectură prea simpluță pentru mine. Plictisitoare. Am văzut, mi se pare, Cassino Royale-ul cu Daniel Craig... Iarăși, nu am rămas uimit de profunzimea acțiunii. De ce oamenii vor să trăiască niște clișee trecute ca escapism, nu prea înțelegeam când eram un puștan! Știu că e un fel de fluierat în biserică, dar ăsta e adevărul. Am luat contactul cu personajul acesta în clipe în care nu eram pregătit cultural pentru a-l aprecia. Ca un ins care se duce la un concert de muzică simfonică fără să aibă habar cum se ascultă așa ceva și de ce e așa înălțătoare experiența... Deci m-a lăsat indiferent faptul că au zis unii că Lashana Lynch o să fie noul 007!

Doar că, mai nou, am înțeles și altceva. Băi, nu ucide definitiv un personaj! Fiindcă așa a fost creat de autorul lui. Dacă e toxic pentru cultura actuală, atunci nu-l mai promova. Consideră-l istorie. Ne pare rău oameni buni, dar proiectul James Bond nu mai are loc între noile creații artistice. Dacă vreți James Bond e destul: a scris Ian Fleming destule cărți, a făcut Holywood-ul destule filme! Vă uitați la alea dacă aveți un cult pentru James Bond. Ca ăia care se adună și se îmbracă precum personajele din anime-urile lor preferate! Convenția BondCon 2050. Yupii!

Doar că lumea de azi e ceva mai perversă. Cultura din State îi împinge pe ăia cu bani și dorință de bani să mulgă orice are potențial. E James Bond un brand? Este! Înțeleg eu în profunzime de ce este? Nu prea! Doar parțial. Nu contează! Eu sunt un fel de subcultură minoritară pe care ăia care fac filme James Bond o ignoră. Fiindcă nu are nicio treabă cu ei. Iar aspectul ăsta al profitalismului este dăunător înnoirii! Nu poți avea un discurs echilibrat atâta timp cât pe tine te interesează doar cât sunt dispuși gușterii să plătească pentru ceva!

Dar ce mama-mă-sii m-a activat? Păi, Apple s-a băgat pe un teritoriul drag mie! Foundation a lui Asimov! Am mai încercat o dată să citesc o carte care avea în titlu Fundația - dar avea alt autor decât Isaac Asimov. Și, băi, mi s-a părut că întinează magnifica lucrare a geniului! În postfață, autorul se scuza de faptul că el nu e Asimov și că nu poate să scrie la fel de clar și ingenios precum maestrul. Dar cine l-a pus să paraziteze o chestie genială atunci? Dacă nu te crezi capabil să te ridici la înălțime, atunci nu te bagi. E mai cinstit! De ce s-a implicat? Pentru profitalism ușor! Așa e și cu Fundația celor de la Apple TV... Băi, nu mă deranjează că Demerzel e întruchipat de o femeie... Până la urmă e android. Cred că primii andoizi umanoizi o să arate precum niște femei. La naiba, Sophia a fost în România în anii trecuți! E creată pe tiparul unei femei! După chipul unei femei... Cu vocea unei femei! Dar să-l faci și pe marele Salvor Hardin femeie... Come on, Apple! Și nu doar femeie de culoare, ci și războinic. Fiindcă Asimov nu l-a conceput pe Hardin ca pe un polician abil, care preia prin mijloace inteligente și viclene conducea Fundației ca să se folosească de știință pentru a speria oamenii ultra religioși de pe planetele înapoiate din apropiere. Nu! El nu-i subjuga pe aceia care au ignorat știința... Aș fi acceptat - de dragul diversității - ca Salvor Hardin să fi fost de culoare și gay, numai să văd cum recită mandra „Violența este ultimul refugiu al incompetenței”.

Femeia războinică aleasă de Apple își contrazice tatăl! Pe tema asta. Incompetența se ascunde în multe și violența este doar unul dintre ele; poate considerat pe bună dreptate ultimul refugiu, fiindcă e ceva foarte distructiv. Și chiar dacă personajul creat de Apple are partea lui de dreptate, totuși Hardin-ul din carte dovedea cu fapte că vorbele puse de Asimov în gura lui nu erau simple citate care sună bine pe net.

Apple ne pune pe scenă nu un polician abil, ci o fată cu pușcă avînd viziuni mistice... De ce? De dragul diversității? Mi se pare doar un act de profitalism! O controversă ieftină și la modă, parazitând un brand bine consolidat!

Dacă o poveste bună nu mai respectă valorile epocii actuale, ea nu trebuie rescrisă într-un mod atât de drastic. Din Fundația lui Asimov nu mai e nimic în serialul Apple! Doar niște nume, câteva idei... și vagi urme de asemănare între conflictele din carte și cele de pe ecran. Prea puțin din ceea ce a scris jidanul ăla rus, stabilit în USA. LOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu