Dacă există vreun împiedicat tehnologic - care abia s-a trezit din era evului mediu tehnologic cumpărându-şi un calculator - trebuie să ştie că înainte de a urma acest tutorial să instaleze dreacu' programul WinRar! Îl găseşte pe net: se descarcă repede şi se instalează cu câteva click-uri pe butonul Next.
Eu am să fac demostraţia pe un director, dar la fel de bine se poate întâmpla această magie şi asupra unui fişier de orice natură. În acest mod te asiguri că nu toată lumea se va uita la scrierile tale (poate scrii un roman secret despre comunism şi nu vrei să afle nimeni), la pozele pe care le faci sau la filmele cu tine şi cu amanta/amantul ca să o/îl poţi şantaja când va fi cazul.
Dacă aveţi instalat WinRar, căutaţi folderul sau fişierul pe care doriţi să-l arhivaţi şi daţi click dreapta pe el:
Aşa cum se poate observa mai sus, se alege opţiunea Add to archive... - acţiune ce va duce la deschiderea ferestrei de mai jos:
Sus la câmpul Archive Name, dând click pe butonul Browse... puteţi alege unde anume va fi salvată arhiva şi evident denumirea acesteia. Câmpul Archiving options permite userului să aleagă o sumă de modalităţi de salvare a fişierului .rar (în cazul de mai sus am ales să creăm o arhivă "cu lacăt pe ea" şi care va permite recuperarea datelor prin intermediul unei tabele, dar mai există şi posibilitatea de a şterge fişierul sau directorul ce se doreşte a fi arhivat după ce a procesul se încheie - nu e întotdeauna o variantă comodă mai ales dacă a fost setată o parolă greu de memorat... în plus, puteţi citi şi singuri care sunt opţiunile de care mai dispuneţi).
Pentru a seta o parolă pentru arhivă alegeţi opţiunea "Set password..."; veţi avea de-a face cu fereastra de mai jos:
De aici lucrurile or să meargă foarte simplu. Tastaţi parola şi retastaţi-o în cele două câmpuri aferente - ca atunci când v-aţi creat cont de e-mail sau Facebook. Puteţi să alegeţi să criptaţi numele fişierului sau nu... şi click pe opţiunea Ok. În funcţie de cât de imens e directorul veţi avea de aşteptat până când se va termina întreg procesul de arhivare. După asta o să aveţi un fişier .rar pe care să îl salvaţi în cele mai bizare locuri, ca să fie nu doar protejat de parolă, ci şi greu de găsit... fizic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu