joi, 28 februarie 2013

MP3-ul din caseta veche

Sunt un ins care a prins vremurile când citatul "jargonul de stradă/îl poţi cumpăra pe bandă" era încă valabil. Aşa că unii dintre voi s-ar putea să mai aveţi pe acasă un casetofon prăfuit şi chiar o colecţie de casete audio pe care v-aţi încăpăţânat să le păstraţi.

După cum ştim chestiile astea cu bandă magnetică nu sunt precum vinul nobil, care (cică) devine mai bun odată cu trecerea timpului (în condiţiile în care este conservat cum trebuie în pivniţă)! Asta dacă nu se face oţet între timp... Casetele audio se fut cu vremea (nu! nu ca la meteo!)... iar din treaba asta nu rezultă casetuţe bebeluşi care să crească şi să le înlocuiască pe cele vechi - care să ajungă la cimitirul de casete audio a.k.a. groapa de gunoi! Prin urmare staţi liniştiţi aţi scăpat de schimbatul scutecelor.

Pentru a păstra melodiile ar fi bine să le salvaţi în format mp3 pe CD-uri, care cică pot să trăiască exact ca în basme până la 100 de ani! Le puteţi lăsa moştenire nepoţilor care să le copieze pe alte CD-uri şi tot aşa. Cum faceţi treaba asta? Simplu. Nu vă trebuie decât un computer, un casetofon, un cordon ombilical care să le unească şi un mic soft - care are un nume pe care nu ştiu eu să-l pronunţ. Ah, transmiteţii lui Amuzescu G. din partea mea că nu a avut dreptate când mi-a spus că soft-ul e românesc. Tinerii din ziua de azi. Nu mai respectă şi ei principiile unei informări corecte! Superficiali până la Dumnezeu chiar dacă între timp îi pot mânca şi sfinţii!

Ca să legaţi computerul la casetofon va trebui să cumpăraţi sau să căutaţi prin casă un cablu jack de 3.5 mm de tip tată-tată (adică are ambele capete precum pula unui gândac uriaş hiperpotent; dacă era de tip tată-mamă vă puteaţi juca precum copiii de 10 ani "de-am mama şi de-am tata"... Stai! asta n-a sunat cum trebuie, dar aţi înţeles voi ideea...), ca în imaginea de mai jos:
Introduce unul dintre conectori în intrarea Aux a casetofonului (sau cea pentru căşti dacă nu există Aux), iar pe celălalt în intrarea Line In a computerul (plăcii de sunet) şi aţi trecut de prima etapă.

Porniţi Audacity (soft-ul de care vorbeam mai sus) şi apăsaţi butonul Play de la casetofon concomitent cu "butonul" Record al lui Audacity. Când aţi terminat de înregistrat daţi Stop (pătratul) şi salvaţi în ce format doriţi: File => Export as WAV/MP3...

Bineînţeles că puteţi să folosiţi Audacity ca să mai bibiliţi calitatea sunetului, dar asta vă las pe voi să aflaţi căci nu face obiectul acestui text.

Succes! :)

4 comentarii:

  1. Whoa! Domnu', ce s-a intamplat in luna asta cat n-ai scris pe blog? Ceva sigur s-a intamplat... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, nu s-a întâmplat mare lucru... n-am avut timp atât pot să spun..

      Ștergere
    2. A nu, nu! Ma refeream la o schimbare, ceva asa... :D E ca si cand pana acum am avut un blog despre mancare, apoi iau o pauza si apoi ma intorc si scriu despre filme. :D

      Ștergere
    3. Stai un pic... eu am mai scris tuturiale despre transformarea vob-urilor în avi sau mkv sau cum să încarci un sistem de operare de pe stick fără spărijinul BIOS-ului (cel mai accesat text de aici) şi alte trebi din astea! Pauza e luată pentru că nu am timp, iar aici... scriu doar despre ce-mi trece mie prin cap şi ce mă interesează. În rest... nimic altceva.

      Mulţumesc de trecere! :)

      Ștergere