luni, 26 august 2013

Cum să generezi automat cuprinsul unei lucrări în Microsoft Word 2007

Pentru început trebuie ca fiecare filă... să aibă un număr de pagină; asta se realizează folosind următoarea manevră: click pe tab-ul Insert de pe ribbon şi căudaţi secţiunea Header & Footer. E undeva pe la mijloc! Alegeţi opţiunea Page Number şi vedeţi şi domniile voastre unde vă place să fie plasat numărul paginii... aveţi de unde alege!

Apoi, ne vom crea propriile stiluri pentru titluri: tab-ul Home, secţiunea Styles şi click pe săgeţica din dreapta-jos. Va apărea o fereastră cu denumirea Styles. Jos de tot în această fereastră, în stânga veţi găsi opţiunea New Style! Daţi click cu încredere aici şi haideţi la treabă: daţi o denumire stilului creat, iar la secţiunea Style Based On.... trebuie să puneţi Heading 1. De regulă la secţiunea următoare se trece: Title. Jos de tot aveţi varianta Format şi puteţi să alegeţi de acolo cum anume v-ar plăcea să arate textul titlului în ceea ce priveşte Font-ul, Bordare, cum arată "Paragraful" etc. Puteţi alege culoarea, tipul de afişare (de regulă, center), etc.

Puteţi face la fel pentru titlul de nivelul al doilea, numai că la secţiunea Style Based On.... trebuie să puneţi Heading 2 (aici veţi avea mai jos, presupun că, în loc de title, subtitle). La fel şi când vine vorba de titlul de nivelul al treilea! Nu cred că o să ajungeţi chiar la nivelul al patrulea... dar eu nu vă pot împiedica în niciun fel.

Acum mergeţi în lucrare şi, dacă daţi de un titlu de nivel 1, îl selectaţi şi: tab-ul Home, săgeţica de la secţiunea Styles şi click pe numele stilului creat de dumneavoastră pentru a-l caracteriza. Dacă nu vă place cum arată îl puteţi modifica: click pe săgeata de meniu derulant (chiar lângă denumirea stilului creat în fereastra nou deschisă!) şi alegeţi Modify. Urmaţi aceeaşi paşi şi pentru titlurile de nivel 2 sau 3... etc.

Când aţi terminat... căutaţi o pagină liberă în care aţi dori să plasaţi cuprinsul! De regulă, el se găseşte la început (mai nou) sau la final (în trecut). Dar dacă dumneavoastră preferaţi mijlocul... nu are din punctul meu de vedere... nimic. Acesta este doar un exerciţiu. Când veţi şti paşii, veţi plasa cuprinsul acolo unde-i şade mai bine.

Click pe tab-ul References. Cel mai în stânga e secţiunea Table of Contents! Alege săgeata şi Insert Table of Contents! Vă mai puteţi juca la opţiuni... dar nu foarte tare. Puteţi să alegeţi cum va arăta cuprinsul... dacă are liniuţe sau punctuleţe... etc. Alegeţi OK-ul... şi v-aţi procopsit cu el. Îi puneţi titlu şi puteţi să-l mai formataţi pe ici pe colo. Nu va conta dacă veţi modifica pe parcurs lucrarea. Dacă se întâmplă asta: mergeţi înapoi la tab-ul References şi la secţiunea Table of Contents... unde găsiţi opţiunea Update Table. Puteţi recrea tabelul de la zero (eu nu recomand asta, mai ales dacă aţi mai umblat la aspectul său) sau puteţi actualizaţi doar numărul paginii unor capitole ce conţin schimbări.

Şi cam asta a fost pe ziua de azi.

Succes! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu