marți, 13 decembrie 2016

Să dea Mark Zuckerberg și Mașinăria lui Finch să se legalizeze votul prin Like

Am fost pentru prima dată în contact direct cu ceea ce se întâmplă într-o secție de votare. Am avut duminica asta calitatea de ins a cărui îndatorire era să prevină votul multiplu prin verificarea CNP-urile alegătorilor ce se prezentau la secția de votare unde am fost arondat. Echipamentul pe care-l utilizam apela o bază de date existentă într-un server al STS și verifica dacă CNP-ul respectiv este sau nu al unui alegător care și-a exprimat deja votul.

De dimineață, până în jurul orei 12:00, aplicația utilizată a dat vreo trei rateuri - în sensul că pentru trei alegători n-a reușit să verifice direct (în baza de date STS) dacă respectivul CNP aparține sau nu unui om care încercă să încalce legea. Defecțiunea se manifesta de regulă pentru CNP-uri din alea din epoca de piatră... și se întindea pe durata a câtorva zeci de secunde. Președintele secției de votare a verificat dacă respectivii alegători se regăsesc pe lista permanentă a secției de votare... și le-a permis apoi să voteze. Teoretic ar fi trebuit să completez un formular cu ora defectul, ora remedierii, ora când am anunțat președintele, ora când am anunțat STS... că a apărut defecțiunea și când s-a remediat. Doar că... la prima încercare de a face acest salt în gol (ăsta era deja al doilea apel telefonic către centrul lor) - după ce am mai verificat și alte CNP-uri fiindcă oamenii stăteau la coadă și nu e frumos să-i ții la ușă... - rețeua Telekom era indisponibilă în zona mea de acces... nu știu cum s-a întâmplat că în preajma alegerilor știftul meu de telefon a căpătat o neputință cruntă în captarea semnalul Telekom. Am constatat asta sâmbătă în clipele în care mă îndreptam către secția de votare... și verificam ceasul (să nu întârzii). Atunci am observat că la nivelul conexiunii n-avea nici măcar o liniuță... sau conexiunea lipsea cu desăvârșire... Iar în secția de votare, duminică, fie aveam semnal, fie nu aveam... Sunam și mi se întrerupea apelul sau părea că mi s-a răspuns, dar nu auzeam nimic în telefon... Deci am lăsat baltă formalarele acelea, fiindcă defecțiunile au dispărut oricum imediat! Iar după validarea CNP-urilor, aplicația actualizându-se nu mi-a întors vreo antenționare de fraudă!

Prima problemă cu tableta a fost însă cea legată de scanat... Pur și simplu... camera din spatele tabletei nu focaliza corect imaginea. Mai aveam puțin și stăteam în cap numai să funcționeze! Până la urmă am reușit să-mi scanez propriul card de identitate... după care canci! Iar nu mai funcționa. Îmi venea să arunc cu tableta după decizia de a mă implica în situația aia penibilă! La primul apel către centrul STS mi-a răspuns un nene! Mai greu, dar a răspuns! A trimis chiar pe cineva care mi-a explicat că ar fi indicat (în clipele în care am întârzieri la scanat) să mai împing de tabletă ca să dispară suprafața gri de pe ecran... să fie cuprins în spațiul scanat doar „albul” actului de identitate. Între timp, găsisem o poziție pentru tabletă care să permită scanarea imediată! Dar sfatul omul de la STS chiar mi-a fost de ajutor o dată!

Fără să-i fac mare lucru - pur și simplu schimbam între „tab”-uri - la un moment dat tableta a luat-o pur și simplu razna! S-a blocat... după care la restart a intrat în modul avion... fără să-i fac eu nimic! Deci canci rețea de net! LOL Iar fără net aplicația ce verifica CNP-urile nu putea face apel la serverul STS! Mi-am dat seama repede că trebuie să dezactivez modul avion... noroc că nu era prin zonă niciun alegător... că-s panicos și poate nu mi-aș fi dat seama! L-am supărat rău pe vecinul meu cu o mână secționată când, introducându-i CNP-ul manual, tableta mi-a făcut pocinogul și s-a blocat din nou... La fel ca la precedenta blocare a tabletei am recurs la un reboot al sistemului Android și după ce am deconectat de la priză tableta... totul a început să funcționeze cum trebuie.

Distracția totală a luat startul pe final... când cu vreo jumătate de oră înainte de închiderea secțiilor de votare cei prezenți acolo s-au apucat să numere semnăturile. Și niciodată nu le dădea exact cum îmi apărea mie la „tab”-ul Sincronizare. Acolo erau două tabele... în unul sunt contorizate toate CNP-urile scanate și toate CNP-urile introduse manual verificate, iar în al doilea tabel sunt contorizate CNP-urile scanate și cele introduse manual validate! Eu aveam aceleași numere în ambele tabele! Suma din tabelul cu CNP-uri validate trebuia să coincidă cu numărul de semnături existente fizic... doar că lor începuseră să le dea cu virgulă! LOL Parcă la un semn situația a devenit tensionată...

După închiderea secției iarăși distracție totală! LOL Fiindcă oamenii n-au fost atenți și nu i-au îndrumat corespunzător pe unii alegători la introducerea buletinelor în urne... S la Senat, CD la Camera Deputaților... lucrurile s-au complicat la numărarea efectivă! :) Când ai buletine amestecate e foarte posibil să ai scăpări la sortare și dificultăți la numărare. Dacă erau în urna de la Senat doar buletine de vot însemnate cu litere S, iar în urna de la Camera Deputaților doar buletine de vot însemnate cu literele CD... situația era clară și numărarea era simplă. Sigur, e greu să stai 14 ore lucid, fără pauză... fără să înfuleci și tu ceva... mai ales dacă pe listă sunt 1678 de suflete de votanți. Dar... eu am văzut că pe unii chiar i-a durut la bască. Le-am explicat că ar fi bine să stea cineva lângă mine ca să preia actele de identitate cu CNP-uri validate în aplicația STS... și care e motivul pentru care e indicată această opțiune... dar unii au preferat să stea pur și simplu pe scaune și să admire peisajul. Dar mi-au dat dreptate dacă așa am fost instruit. Opțiunea lor. Suntem oameni și trebuie să-i înțelegem. Dar vedeți voi... alegătorii nu sunt tot timpul atenți sau pur și simplu nu le pasă sau nu știu care-i procedura. Deși te aștepți de la o fată/femeie de aproximativ 25-27 de ani (poate că or fi fost mai mulți, poate mai puțini - că eu mă înșel des în a aprecia vârsta oamenilor), în orice caz tânără... bine îmbrăcată, zveltă, arătoasă, părând informată... să înțeleagă dracului că n-au pus ăia două urne acolo ca să se afle în treabă... ei bine, eu personal mi-am dat seama prea târziu să mă ridic și să împiedit introducerea ambelor buletine ale fetei/femeii în urna de la Camera Deputaților... Dacă la ăștia tineri se întâmplă din astea, la bătrâni... ce pretenții să mai ai?!!! Din cauza asta - în secția mea de votare - numărătoarea a fost cu peripeții. Fiindcă rezultatele erau: 691 voturi la CD și 693 voturi la S. Ia-o p-asta! Ce-ați făcut, mă, fraților?!! Sigur le-ați numărat corect?! Informaticianule?! Ce rezultat aveai tu?! Eu?! Pula, că nu țin minte chestii de care nu-mi pasă! Au luat oamenii la mână iar voturile! Aceleași rezultate... LOL Noroc că mi-a venit mie o idee... cum ar fi dacă la S s-a rătăcit un buletin care trebuia să fie la CD? Că așa ar fi venit 692 la 692 și situația căpăta sens. Voturile de la Senat pentru PSD - fiind într-un teanc voluminos - au rămas pe masă după renumărare. Pe cele de jos le-au controlat membrii secției de votare... Supărat pe situație, am început să verific (cu o îndemânare demnă de un ins fără membre superioare) și eu voturile de pe masă... LOL Bingo! După un maldăr de S-uri... dat la o parte... mai controlez câteva buletine de vot și... apare CD-ul salvator! LOL

De aici treburile au început să se descurce. În scurt timp am completat și formularul electronic fără erori... și, după încă vreo 20 de minute de hârțigăraie, am închis tableta, am împachetat și m-am urcat în autobuzul care să mă ducă la Primărie.

Din fericire pentru mine, filmul cu înregistrarea de la final nu s-a întrerupt de la sine... și când am ajuns în fața lu' nenea de la STS... treburile au mers ok. Oricum eram terminat de la coada imensă la care am fost nevoit să șed ca să predau pachetul preluat de la STS... Când ajunsesem pe scaun eram fericit. Și era și din acela confortabil. La ieșirea în aer liber eram deja în nirvana.

Pe drum... m-a însoțit pentru o perioadă un ins întâlnit tot la coada de suferință. El a avut norocul să i se întrerupă filmarea în timpul numărării... Iar predarea tabletei și a celorlalte chestii... a durat ceva mai mult.

Tinerelul ăsta care declara că n-are simpatii politice era nemulțumit de faptul că unii au preferat să vină la vot și să-și anuleze votul. Cum de altfel am făcut și eu... LOL Că de ce dom'ne așa ceva? Ai venit la vot să votezi sau să-ți bați joc? Cum adică să numere el buletine care se anulează?!! Aș fi vrut să-i explic cum e treaba în democrație, de ce ar prefera cineva să-și anuleze votul... despre drepturi... dar eram prea obosit ca să mai exprim opinii. În plus, am și o problemă ce ține de imagine care mă împiedică să am gura mare. Dar situația sper că o să se remedieze curând.

Copilul ăsta mi-a amintit că în urmă cu vreo câteva zile cineva pe net își exprima următoarea opinie:


De ce ia lumea numele votului în deșert? Păi, din cauza televiziunilor! Deci... soluție salvatoare: să se desființeze!!! LOL Să se interzică televiziunea. Fiindcă numai netul e izvor de înțelepciune și adevăr. Cică așa oamenii bătrâni și comuniști or să dispară... Numai ăia care țin pasul cu tehnologia - ei neînțelegând că televiziunea (care devine HD azi) e și ea o tehnologie de ultimă generație! - or să rămână în viață. Restul o să se evapore de parcă nici n-ar fi fost... Asta ca răspuns la un text prin care autorul făcea apel la echilibru!

Te aștepți de la tineri să aibă mai multă minte, dar toleranța și înțelegerea sunt noțiuni care lipsesc din bagajul lor comportamental. Se poate, bre, să te prezinți la vot și să-ți anulezi votul... fiindcă tu consideri că pe buletin nu se află niciun nume care te poate reprezenta! De asemenea, se poate, bre, și e indicat chiar... să existe oameni care afirmă și susțin public opinii contrare ție! Așa funcționează democrația:


Dacă ești pe Facebook nu înseamnă că ești cetățean de rang superior, iar votul tău ar trebui să conteze mai mult decât al celor care nu sunt pe Facebook. Sau nu au văzut în viața lor cum arată internetul...

P.S. Nu mă înțelegeți greșit! Eu aș mai vrea ca la alegerile care or să vină în trei ani să fiu desemnat din nou operator titular! A fost obositor, dar m-am distrat! Și e foarte interesant...