duminică, 31 iulie 2016

Fair Play

Dacă vreți să știți ce a fost cel mai monstruos în fostele sisteme totalitare ale „cortinei de fier” puteți să aruncați un ochi asupra filmului Fair Play.

Și nu! Nu dopajul e lucrul cel mai monstruos. Faptul că unii sportivi - cu bună știință (sfătuiți de un medic) sau forțați de împrejurări - aleg calea trișatului se întâmplă nu doar în sisteme totalitare, ci și la casele democratice. Lance Armstrong a recunoscut că s-a ajutat de substanțe interzise ca să facă performanță. Până la urmă nu e o chestie monstruoasă asta. Ca să încerci să înșeli (la un nivel la care chiar contează) trebuie să ai un caracter murdar. Dar e uman până la urmă să vrei să câștigi, chiar și păcălind lumea!

Nu e în regulă să supui niște copii la astfel de experiente! De acord cu asta! Din păcate, sportul de performanță și exigențele de la nivel mondial împing pe unii să pună în practică programe care pun în pericol viața sportivului! Olimpiadele nu mai sunt întreceri în care se demonstrează o aptitudine, iar talentul nu mai e de ajuns. Nici măcar munca. Olimpiadele sunt acum concursuri în care se contorizează numărul de medalii... Iar când orgolii de asemenea speță intră în joc, ele aduc cu ele și soluțiile extreme!

Se pendulează între substanțe interzise și cele permise (a se vedea cazul Maria Sharapova). Iar ritmul competițiilor e din ce în ce mai alert! Abuzul de substanțe e considerat normal - dacă ele nu sunt explicit interzise!

Când cauți excepționalul cu orice preț, când competiția la care trebuie să faci față e extrem de dură ajungi să te împaci cu ideea că orice ajutor e binevenit. Viteza cu care se mișcă lumea asta ne obligă pe toți la măsuri dintre cele mai drastice. Trăim într-o lume de oameni dopați! În serialul Dark Net există un episod în care, vorbindu-se despre elita programatorilor, se aduc în discuție „nootropicele” - cocktailuri de droguri care ajută creierul să perfomeze mai bine.

Mie cel mai mostruos act al autorităților comuniste mi s-a părut șantajul: Vrei să-i sabotezi fiicei tale șansa la o viață mai bună?!!! Nu? Atunci trădează-ți un prieten. Relațiile tale cu dizidenții nu țin de domeniul privat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu