joi, 10 aprilie 2014

Isus s-a comemorat

Dacă nu v-am spus până acum, să ştiţi că eu sunt specialist în comunicare şi apărător al culturilor religioase de pretutindeni. Revenim la rubrica noastră foarte îndrăgită "din cutia poştală" întrucât suntem în preajma celei mai importante sărbători din an, iar sentimentul religios este în crescendo! Aşa vă parvin - prin intermediul cutiei poştale şi al curierilor pedeştri plătiţi cu 5 lei pe oră - astfel de invitaţii de nerefuzat:

şi pe interior:


Nici nu ştiam până ieri că Martorii lui Iehova în loc să sărbătorească - precum oamenii - Învierea, ei comemorează moartea lui Isus (sau Iisus pentru ăia care sunt talibani creştini)! Deci dacă am să mă găsesc în faţa lui Virgil Ianţu şi întrebarea pentru 1.000.000 de lei va fi: "Ce comemorează Martorii lui Iehova în ziua de Paşte/Paşti sau în apropierea zilei de Paşte? A. Naşterea lui Isus; B. Înălţarea Domnului; C. Moartea lui Isus; D. Învierea Domnului"; răspuns final: C. Moartea lui Isus... Că unele întrebări de la concurs sunt făcute în aşa fel încât, doar dacă nu ştii înţelesul cuvintelor, să nu poţi răspunde corect!

Am totuşi o nelămurire: de ce după apusul soarelui? Se pun cumva filme kinky la întrunire?!

Îmi amintesc că frate-miu mai mare primea prin tinereţe un fel de colete cu tot soiul de cărţi de buzunar având conţinut religios tot de la o ramură minoritară a creştinismului. Nu ştiu cum a ajuns să obţină un astfel de acces şi nici nu prea mă interesează, dar tot vreo întâlnire din asta cred că a fost la mijloc. Eu m-aş duce la întâlnire - că-s curios să văd dacă sunt discursuri din alea morale în care nu poţi (conform unei ziceri populare) să fii "şi cu pula-n cur şi cu sufletu-n rai/Rai" - dar mi-e lene şi îmi este teamă că-i dezamăgesc pe martori. Că eu pun întrebări din alea stupide: "Nu vă supăraţi, dar de ce cultul vostru e mai bun decât celelalte?! Pe ce vă bazaţi în afară de propria interpretare a Bibliei?"... Aşa cum m-a bufnit râsul la o conferinţă AGEAC, la care am participat prin 2010. Şi nu vreau să fiu dezamăgit de participanţi: vreun număr infim de femeie proaste şi bătrâne, care şi-au pierdut vreo rudă tânără şi mă întreabă pe mine dacă e corect ce spune nenea ăla că răposatul ispăşeşte vreun păcat al lui din viaţa anterioară sau al familiei sau eu mai ştiu ce test a pus la cale D-zeu ca să se mai amuze şi el că-i plictiseală mare în eternitate. Sau poate vreun hipster influenţat de gagică-sa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu