duminică, 2 septembrie 2012

o nouă aberație cu privire la bac

De când s-au instalat camerele de supraveghere la examenul de bacalaureat a început să se vorbească la modul alarmist despre „dezastrul de la bac”. Iar Ministerul Învățământului (cu extensia pentru tineret și sport) dorește să dea senzația că proporțiile „dezastrului” vor fi limitate în anii viitori!

Și ce propun ei? Un bacalaureat profesional. O altă aberație a sistemului. Susțin ideea înființării școlilor profesionale! Susțin introducerea examenului pentru admitere la liceu! Susțin introducerea examenului de admitere la facultate! Nu și bacul diferențiat.

Am auzit o varinată mai de mult care-mi suna în regulă, deși nu cred că e necesară! Erau trei tipuri de bacalaureat (A, B, C) și... pentru fiecare tip de bacalaureat urma un traseu profesional. Cu A mergeai la facultate, cu B la o postliceală, C... te puteai înscrie în câmpul muncii sau așa ceva. Iar dacă voiai să schimbi traseul și să avansezi... trebuia să dai un tip superior de bacalaureat și... puteai intra la facultate chiar (dar după ce luai bacalaureatul de tip A), etc.

Azi, se vorbește de două tipuri de bacalaureat. Care limitează traseul profesional al unui absolvent de liceu. Dar se spune că pentru o facultate de psihologie... nu ți-ar trebui matematică (de parcă anumite date nu se interpretează la nivel cantitativ în procente pentru o cercetare!)... și deci e suficient să dai bacul la muzică. Ceea ce mi se pare total greșit! Pentru admiterea la facultate doar bacul de tip standard să fie valabil! Și cine vrea facultate să-l poată da când dorește! Nu... la anumite genuri de facultăți să se intre cu orice fel de diplomă!

Și mai e ceva cu care vreau să închei: mi se pare inutil să se introducă „bacul profesional” atâta timp cât cei fără diplomă de bacalaureat pot accede în învățământul postliceal fără nicio problemă. Ce atâta strofocare? Să nu mai dea presa cifre alarmante? De ce să ia toți bacul? Nu e nicio tragedie dacă nu-l iau toți. Nu e un dezastru! Nu i-a obligat nimeni să nu învețe! Că bacul se ia extrem de ușor dacă te duci la școală în fiecare zi și... mai pui și mâna pe carte, fără să dai senzația că ești „tocilar”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu