luni, 23 aprilie 2012

Cabliștii nu trebuie să-și asume niciun risc?

La început am fost foarte plictisit de subiect, dar observ că disputa asta mediatică între RDS și Antena 3 ia aploare. Membrii trustului Intact repetă obsesiv și accentuat la televizor sintagma „măsură abuzivă”, de parcă ar vrea să mă facă răspunzător pe mine pentru decizia lor de a cere bani RDS-ului. În cealaltă tabără avem parte de un ton plângăreț, de curvă virgină... care ne informează că până acum nu li s-a cerut bani ca să transmită un anume post. Asta, spun ei, ar duce la creșterea prețurilor abonamentului, ceva ce ei - milostivii - nu doresc pentru acest popor sărac.
Pe unde te uiți numai inși, care se gândesc la interesul publicului! Al consumatorului de televiziune. Nimeni nu vrea să te înșele în niciun fel! Serios... Și unii și alții se bat cu pumnii în piep că dreptatea e numai de partea lor și că oamenii, care vor cablu, trebuie să se alinieze felului lor de a gândi.

Să cugetăm totuși puțin:

1. Firma de cablu face bani de pe urma unor posturilor românești... ei instalează niște dispozitive la fiecare casă și apoi... vin lună de lună și încasează bani! Nimic mai simplu. Sigur, activitatea asta implică anumite costuri, dar profiturile sunt foarte mari! Putem vorbi de cheltuieli de întreținere, dar la naiba... nu am auzit până acum să cadă rețeaua RDS total. Câți tehnicieni să ai și pentru fiecare localitate în parte? Nu pot să cred că aici se duc extrem de mulți bani!

2. Atunci când a semnat cu un client un anume contract, iar în acesta sunt specificate - în mod concret - anumite posturi... atunci acestea trebuie difuzate! Dacă posturile respective... sunt și foarte urmărite și intră în categoria „must carry” atunci ele trebuiesc difuzate cu atât mai mult.

3. Dacă tot face bani de pe urma faptul că publicul preferă să se uite la anumite posturi de televiziune... atunci posturile respective trebuie să încaseze și ele ceva din toată afacerea asta! Iar asta nu implică imediat și ridicarea costului abonamenutului la cablu. Pentru că firma de cablu trebuie să-și asume și riscuri atunci când se apucă să intre într-un business! Așa e și cu televiziunea! Dacă nu merge... ea se închide. Dacă firma nu scoate profit, dă faliment!

4. Poate că pretențiile financiare ale Intact sunt exagerat de mari. Dar asta nu e problema consumatorului pe care tu l-ai asigurat că... îi vei da la un anume preț o listă de programe! Nu ai de ce să-i ceri mai mulți bani... pentru că tu nu ești capabil să-ți negociezi poziția pe piață! Nu te obligă nimeni să promiți ceva!

5. Cred că aici trebuie să intervină și CNA-ul, care impune difuzarea unor posturi! Dacă este obligatoriu ca Antenele să intre în grila de programe, atunci plata din partea RDS... trebuie să aibă o limită maximă ca să nu se spună că se ia piele de pe ei! Adică, mă obligi să vând asta, dar taxa pe care eu ți-o dau... trebuie să fie una avantajoasă și pentru mine!

2 comentarii:

  1. tocmai ma uitam la badea( in gura presei) si a scos o lista cu cat da rds`u la acasatv, procinema si sport.ro(doar din trustul pro...coincidenta) bani pe an adica 12 mil euro in 2011...imediat am intrat pe site`u cna`ului sa vad daca astea sunt programe declarate must carry, surpriza nu ?? nu sunt must carry...normal este ca alea sa le plateasca ca nu sunt obligati sa le difuzeze, toate programele din trustul Intact sunt must carry...nu este normal sa plateasca ptr ele...daca nu erau must carry da consider ca aveau dreptate...si ce crezi ca poate sa le faca cna`u ca le`au scos din lista ?? o simpla amenda ca le`au scos din lista fara sa aiba acordul lor si atat in rest nimic...toata ziua cei din Intact sustin tare si mare ca RCS va pierde toti clientii lor din cauza asta...aberatie..nici 1% din clienti nu va pierde din cauza celorlalte programe(DIGISPORT). Consider ca doar Intact are de pierdut din acest razboi pornit de ei pana la urma din 2009 cu GSPtv

    RăspundețiȘtergere
  2. Sigur că Intact are deocamdată de pierdut!

    Dar mie mi se pare corect ca de vreme ce scoți bani de pe urma unor televiziuni să le plătești și o taxă!

    Și la fel de corect e ca acea taxă să aibă o limită maximă... reglementată de lege... negociată avantajos de ambele părți!

    Simplu și civilizat! :)

    RăspundețiȘtergere