joi, 5 mai 2011

Eterna, pitoreasca şi fascinanta... România!

M-am pus şi eu ca să mă informez pe net... mai precis pe gândul.info şi acolo m-am uitat la cei care comentează pe site. Şi am zis: UAU! Te întrebi de ce e rău în România. Păi, vezi cum vorbeşte în public lumea... şi cum toţi sunt deştepţi. M-am uitat şi la cei care comentau faptul că Barak Obama nu dă pozele alea cu Osama mort pentru că el e cel care a câştigat premiul Nobel pentru pace, că are o anume reputaţie... că e draci şi laci. Că să nu inflameze spiritele musulmane. Dar nu le-a inflamat spunând că l-au ucis? Acum dacă ne arată şi nouă că e ucis... mai poate să inflameze spiritele? Ba aş zice că le mai calmeză! Era într-o carte "Templul de aur" (Yukio Mishima) în care un personaj îi spune celui care va da mai târziu foc "Templului de aur" că lumea va fi mult mai bună dacă ar fi pusă aşa la intervale regulate să vadă atrocităţă: mitralieri în public, spânzurători... ca în evul mediu! Le dăm sânge şi... ia să-i vezi cum se liniştesc. Se gândesc de două ori înainte să mai facă rău. Dacă li se întâmplă şi lor la fel? Sigur că nu putem să facem aşa ceva... e de evul mediu, dar măcar o imagine cred că putem să dăm. Şi cum spunea Badea aseară... de ce nu daţi una cu el viu? Dacă mor e urât măcar speriat că va muri să-l vedem. Deşi eu cred că era mort de mult şi acum e doar ceva oficial. De ce au făcut aşa? Păi, cum spunea şi Silviu Brucan: abia peste 10 ani o să devină România o democraţie. Poate că intervalul ăsta e şi el magic. Şi cineva spunea tot pe net - tot la rubrica aceea a comentariilor - că ăştia vor să ascundă nişte atrocităţi făcute recent în Libia. Nimic serios: moartea familiei fiului lui Gaddafi cică... Şi-au amintit că aveau ei un duşman şi l-au readus acum în prim plan. Mă rog, cert e că eu aş vrea să văd filmul ăla pe bune în care moare Osama bin Laden şi atunci cred. Altfel, nu cred că s-a făcut "dreptate" cum spunea d-nul Obama. Mai ales că dreptate era dacă ar fi fost prins viu, judecat şi... pedepsitpe bază de dovezi. Nu lichidat în momentul în care cică... nu avea nici arme să se apere. Dar să trecem peste...
M-am dus apoi la un articol în care ni se spunea clar că magistraţii se ocupă mai mult de literatură decât de justiţie, că tot o aduserăm în discuţie mai devreme! Că ăia dau justificări de genul: "circumstanţele pozitive ale acestuia, cum ar fi moralitatea, legăturile familiale, domiciliul, statutul socio-profesional al părinţilor acestuia, de a căror susţinere permanentă inculpatul se bucură, nefiind indicată în aceste împrejurări o ruptură a inculpatului Andrei Plăcintă de mediul familial" - ca acest ins suspect de tentativă de omor şi tâlhărie să nu rămână în arest preventiv. Şi nu numai aici... dar ascultaţi asta: "încã din cele mai vechi timpuri, cânepa a fost o plantã tradiţionalã a românilor obţinându-se producţii record pe teritoriul ţării" - pentru traficanţi de iarbă. Ce mă? Şi ce-are a face cu încălcarea legii acest "fapt istoric". Bă, ăla e traficant şi poate să mai dea şi altă dată iarbă la lume? Da. Atunci punct! stă la răcoare! până se termină ancheta şi este condamnat definitiv. Ce aici ţinem lecţii de istorie, agricultură şi ecanomie? sau facem justiţie? Cum să scrii aşa într-un raport? Ce suntem într-o telenovelă sau ce? nu mă credeţi citiţi aici.
Dar m-am uitat la ăia de au dat şi comentarii la un articol aşa bun: iată că a ieşit:







Eu din ce ştiam... cică într-o societate modernă democratică nimeni nu e deasupra legii. Numai că unii mă informează distinşi comentatori că... magistraţii sau cine mai sunt ei... sunt deasupra legii. Apoi, că PSD... ba că PDL sunt ăia buni... şi că ăilalţi sunt răi. Că PSD a făcum actuala Constituţie proastă şi că Băsescu n-o încalcă degeaba! Şi că pensionarii, asistentele şi bugetarii de lux sunt de vină! De la faptul că infractori periculoşi sunt puşi în libertate pe motive absolut ridicole până al pensionari de lux şi politica PSD sau PDL... mi se pare cam o cale lungă. Dar unii găsesc justificări pentru orice. Spun că situaţia actuală e din vina lu' ăla sau lu' celălalt. Ce să le explici ăstora ce-i aia separare a puterilor în stat când ei gândesc în felul acesta primitiv şi parşiv. Când îi vezi ce scriu şi cum se "ceartă" inteligenţi... îţi vine să te resemnezi. Ţara asta chiar merită tot ce i se întâmplă dacă am ajuns în loc să ieşim în stradă pentru o asemenea stupiditate a sistemului de justiţie să aruncăm în pensionari, asistente şi bugetari de lux... sau eu mai ştiu ce. Aş vrea ca după ce jefuiesc casele tuturor bogaţilor din România să mi se acorde circumstanţe atenuante şi să fiu pus în libertate pe motiv că mama mi-a oferit o educaţie aleasă, că de la vârsta de 3 ani nu am mai făcut în pat sau că m-am comportat ca un erou foarte cunoscut: adică am dat în cap ciocoilor noi ca să dau la săraci... ca Robin Hood. Nu vi se pare cinstit?

Cea mai mare dezamăgire a mea pe ziua de azi a venit din partea lui Cheloo:
Link



Adică, avem nevoie de o zi ca să mergem la bere? Serios? :)))))))))))))))) O să facem altă zi comercială... un kitsch de cea mai proastă calitate "ziua bărbatului" pentru că nu se poate baza pe nimic concret. Ziua femeilor e pentru că ne sunt mame, pentru că ne nasc... pentru că noi bărbaţii nu putem face aşa ceva... Ziua bărbatului nu e decât un moft. Textul e la mişto, dar ce face un artist bun pentru bani? Scrie şi un apel pentru ziua asta. Eu prefer să merg la bere când simt eu nevoia, nu când îmi comandă zilele... e ziua mea când simt că lumea e a mea... nu când mă forţează ceilalţi să fie aşa. Eh, mă aşteptam la Puya să facă o chestie despre treaba asta, dar Cheloo? "Cel care urăşte"? La naiba! Nimeni nu-i perfect... ca să citez texte din ce în ce mai la modă pe tema asta. :)))))))))))))) alt clişeu.

4 comentarii:

  1. Haidi bre, ca nu-i chiar asa de rau! Adica e doar un motiv in plus de sarbatoare, atata tot! :D Adica nu vad nimic rau in asta. :D Bucura-te! :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru comentariu şi apreciere Daniel! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc şi ţie Andreea! :) Am să sărbătoresc! :)

    RăspundețiȘtergere