vineri, 1 octombrie 2010

N-IQ cine mă! Nişte Ţărani!

Ieri seară după meciul dintre Steaua şi Napoli jucătorii echipei din Bucureşti au sărit la arbitru să-i ceară socoteală pentru modul indecent cum funcţiona ceasul său! Suporterii au rupt scaune pe stadion şi au aruncat cu obiecte contondente în teren, către cel care a validat golul marcat în minutul 98. Se repetă într-o anume măsură istoria de la meciul naţionalei României când toată lumea a dat vina pe Urs (Maier).
Eu nu am văzut meciul de la început până la final, dar am văzut ultimele două goluri. Şi faptul că echipa italiană avea jucători mai bine antrenaţi, mai puternici, mai proaspeţi, mai capabili decât ai noştri să reziste la efort. L-am mai văzut pe Răduţ - care doar ce intrase - că nu a alergat după o minge pe care ar fi putut măcar să o ţină în teren şi, fiind cam singur pe câmpul de manevră, ar fi putut să pună presioune pe adversar. Am mai văzut că jucătorii stelişti se gândeau mai mult la ceas şi mai puţin se concentrau pe teren unde încă nu se fluierase finalul jocului. Poate că şi arbitrul are vina sa în ceea ce priveşte rezultatul din noaptea precedentă, însă, jucătorii de la Napoli au atacat până în ultima clipă, au crezut până în ultimul moment, intrau printre cei de la Steaua ca prin brânză! Degeaba s-a prefăcut Tătăruşanu că este accidentat căci nu merge să păcăleşti fotbalul în felul acesta! Pentru că dacă era fair-play poate că arbitrul nu ar fi acordat opt minute de prelungire, ci ar fi rămas la cele patru... Dacă Steaua demonstra că poate să ţină acel rezultat şi o jumătate de oră! Dar bucureştenii erau la pământ fizic şi se gândeau cum să treacă mai repede timpul, nu prea contau în atac, iar cele câteva faze aveau în prim plan doar doi-trei jucători care se duceu în faţă... Or, adversarii, în ciuda faptului că steşiştii baricadaseră poarta, reuşeau să aducă mingea până lângă careu şi de acolo acelerând puneau foarte multă presiune pe cei ce se apărau! De asta arbitrul şi-a permis luxul de a-i favoriza!!
Nu încerc acum să justific un comportament al unui om care are putere de decizie în fotbal. Şi decizia asta este cât se poate de injustă. Vreau doar să spun că, deşi poate că Steaua merita să câştige, totuşi nu au avut până la final puterea să apere acel scor de 3-2 undeva sus... Peste adversari! Aşa nimeni nu şi-ar fi mai permis să prelungească mai mult decât e cazul o partidă care se termina oricum cu victoria echipei care arăta că este net superioară în joc.
A urmat apoi reacţia suporterilor care dovedeşte că acest sport este susţinut de către cei mai nătângi oameni ai lumii acesteia. De ce? Pentru că: în primul rând un rezultat nu-ţi face ţie niciun rău în calitatea ta de suporter, decât dacă eşti instabil psihic şi ajungi să fii deprimat a doua zi că n-a bătut Steaua sau te implici atât de tare într-un meci şi ţi se ridică tensiunea trimiţându-te la spital (în acesta caz nu te mai uiţi la meci!!! şi dacă te uiţi îţi asumi un risc singur!!! nu dai vina pe nimeni!); în al doilea rând decizia arbitrului oricum nu poate fi revocată dacă arunci cu scaune în el... (aşa putând să faci mai multă rău echipei cu care spui că ţii!!!), puteau să-l înjure, să-l huiduie, să-i facă semn de la obraz... să scandeze ceva de sfinţi şi de părinţi (lucruri de bine zic!) împotriva arbitrului, să aibă o reacţie ostilă, dar fără să comită acte de vadanlism şi să arunce cu scaune în teren; în al treilea rând suporterii echipei adverse ce vină aveau?... erau nişte oameni care au venit să-şi încurajeze echipa, ca şi cei de la Steaua! Erau condamnabili că se bucurau după ce echipa lor a câştigat un punct norocos? Nu!!! Faptul că erau înarmaţi cu bâte nu mi se pare ceva atât de greşit!!! În primul rând pentru că se aflau pe teritoriu străin şi a avut loc un meci controversat! Ei aveau şansa să fie atacaţi de huliganii stelişti, ceea ce s-a şi întâmplat! Deci uite cât de necivilizaţi sunt unii dintre compatrioţii noştri. Dacă i-ar fi lăsat în pace nu s-ar fi întâmplat nimic!! Ăia plecau în linişte fără să scandeze "Ţiganilor" sau ce D-zeu au mai scandat! Că nici ăia nu sunt aşa breji o dovedeşte chiar eticheta asta pe care o pun tuturor românilor! Dar cine i-a provocat? Evident nişte români... care nu erau cu siguranţă nişte intelectuali cu ochelari şi diplomat şi care nu au mai rădat această nedreptate făcută fotbalului şi s-au răsculat ca Horia, Cloşca şi Crişan... Trebuie prin urmare să avem milă pentru lipsa lor de tact, căci li s-a întunecat mintea când au văzut atâta cinism din partea unui arbitru şi s-au ghidat după ideea barbară că "Cine nu e cu noi, e împotriva noastră!".

2 comentarii:

  1. N-am vazut meciul, dar am auzit si eu ce s-a intamplat. Sincer... si eu as fi fost nervoasa pe arbitru. Poate nu intr-atat incat sa vandalizez si sa arunc cu scaune si sa iau la bataie suporterii echipei adverse, dar de adresat ceva cuvinte de bine clar nu m-as fi lasat.
    Acum... asta e. Asa sunt suporterii romani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Culmea e că am văzut la "Pe bune" (cu Mihai Mironică şi Radu Banciu) că arbitrul a avut acoperire legală, că era la secundă... deşi eu tot sunt convins că putea să încheie mai repede...

    Steaua trebuia să fie în stare să câştige dacă a avut 3-0, deşi a dat un singur gol ca lumea restul fiind nimereli!!! De asta cred că şi scorul e oarecum echitabil.

    Nu am nimic cu ideea că pe stadion se înjură, doar că să nu exagerăm... era un meci, nu omoară pe nimeni. E un joc! în preţul biletului nu intră şi ideea că Steaua trebuie să câştige!

    Merci pentru comentariu! :)

    RăspundețiȘtergere